Na een bezoek aan de ‘fabriekshallen’ van Piet Hein Eek in Eindhoven liepen we langs de diverse ateliers die op hetzelfde terrein zijn gevestigd. In één van de ateliers is Door 22 gevestigd en natuurlijk wilde ik een foto voor mijn 22-verzameling. Uit het atelier riep een stem ons naar binnen.

Door 22 is een samenwerkingsverband tussen ontwerpers Guus Alders, Steven Banken, Sander Kunst en Rene Siebum. Het zijn Steven en Rene die ons binnen roepen. Beiden zijn hard aan het werk om hun nieuwe ontwerpen klaar te krijgen voor Dutch Design Week. Tijdens deze week is hun atelier ingericht als expositieruimte en is de hele week geopend.  Ondanks alle drukke werkzaamheden leiden ze ons rond in hun atelier en vertellen over hun nieuwe designs.

Aan hun werktafels zijn beide ontwerpers aan het werk aan nieuwe ontwerpen. Steven Banken is bezig met een nieuwe kruk en stoel. In de bovenruimte staat zijn schitterende uitschuifkast ‘I-joist‘ en het zitobject ‘Sheaves‘. Dit maakt een bezoek aan een atelier en de ontmoeting met de makers zo waardevol. Je hoort van de ontwerper het verhaal achter zijn ontwerp. Natuurlijk kan je dit opzoeken en lezen maar dan krijg je dat specifieke gevoel wat een ontwerper erbij heeft niet echt mee.

Op de kast van Steven staat nog een product in uitvoering.  De lampen van hout en koper zijn nog niet af. Zo krijgen we een aantal echte primeurs te zien die tijdens de Dutch Design Week in het atelier voor de eerste keer aan het publiek getoond worden!

Rene Siebum is ook met een nieuw ontwerp bezig. Eerst toont hij ons zijn kruk ‘balancing‘. Deze kruk wordt gestapeld, de delen zitten dan aan elkaar vast maar kunnen toch los van elkaar bewegen. Als je op de kruk zit moet je dus continue je houding corrigeren om recht te blijven zitten. Het idee is te vergelijken met een fitness bal en zorgt dus voor een verbeterde houding. Het verschil is dat dit een stuk mooier achter je bureau staat. Een heel mooi ontwerp.

Het nieuwe ontwerp van Rene is een ronde lamp die bestaat uit drie delen die in elkaar passen. Het licht wordt gefilterd door speciaal papier. Het is het papier dat Japanners gebruiken in de scheidingswanden tussen de verschillende kamers. Dit papier heeft de specifieke eigenschap dat het de bepaalde trilling die een lichtbron geeft, eruit haalt. Daardoor is het licht veel rustiger en aangenamer voor je ogen.

Zo kregen wij een spontane rondleiding door het atelier van deze ontwerpers, kregen we de verhalen achter de ontwerpen te horen en hadden wij onverwachts een nog leukere dag dan gedacht. Tijdens de Dutch Design Week heb ook jij de kans om dit te ervaren.  Het atelier is alle dagen open van 20 t/m 28 oktober.  Tijdens deze week zijn er ook ontwerpen van Guus Alders en Sander Kunst te zien in het atelier.

Enthousiast geworden? Creëer op Pinterest je eigen visueel programma en ga langs bij Door 22!

Adres: Halvemaanstraat 22, Strijp R

 

1 thought on “Door 22 – werk in uitvoering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *