We fietsen van Rotterdam Noord direct door naar Zuid en nemen een kijkje op de Kaap. De Kaap, ofwel Katendrecht, is een bijzondere buurt in Rotterdam. Het is nauw verweven met zeemanslui, China en het roerige nachtleven van weleer met cafe’s en hoeren. Dat is er nu niet meer maar het wordt zeker niet vergeten, overal op Katendrecht kom je deze geschiedenis tegen.

Dit is deel 3: Rotterdam Katendrecht – Deliplein

 

Katendrecht is van oudsher de wijk waar de Chinese immigranten woonden. Eén van Rotterdams beste chinees restaurants Wing Wah is op de Kaap gevestigd. Als je deze geschiedenis van de Kaap een beetje kent, herken je direct de link met het kunstwerk aan de muur bij IZMOOIZO. Origineel gemaakt door DiDi Hovingh als achtergronddecor bij de kindertelevisieserie Kleine Sjang en gekregen bij de opening van de winkel in 2010.

IZMOOIZO is een duurzaam warenhuis. Je vindt er boeken, speelgoed, woon- en keukenaccessoires maar ook een aantal hippe producten als ‘Port of Rotterdam’ en T-shirts met opdruk ‘ich liebe Rotterdam’. Die wil je als toerist toch niet laten hangen? Bij IZMOOIZO geven ze ook workshops en kan je hier je (vrijgezelle)feest of jubileum houden.

Als je de website van IZMOOIZO bekijkt zal je zien dat niets te gek is. Kijk maar eens wat ze zelf allemaal opnoemen:  ‘Een glamourous avondtasje haken met Hoooked Zpagetti, samen een gekleurde sprei maken uit grootmoeders tijd, een workshop palmas (flamenco-klappen), een wedstrijdje petfles-raket afvuren, cupcakes versieren of een intiem ‘privé’concert, het kan allemaal.’

Maar vooral kan je hier terecht voor mooie duurzame cadeautjes voor jezelf of iemand anders. Daar word je toch op voorhand al blij van. De bijdrage van IZMOOIZO aan de Rotterdam Promo Goodiebag bestond uit een koffiekopje met het visitekaartje. Styliste Jelena Wurth, één van de gelukkige Goodiebag-bezitters,  nam het kopje na uitpakken gelijk in gebruik: een waxinelichtje er in en je hebt een sfeervol lichtje.

Een paar deuren verderop zit MK Floral Design.  Een bloemenwinkel, zou je op het eerste gezicht zeggen. Toch is dit niet zo maar een bloemenwinkel. Hier wordt ontworpen met bloemen en planten. Eigenaar Marit Kuypers maakt de mooiste combinaties bloemen tot bijzondere boeketten.

Daarnaast maakt zij zelf ook vazen, accessoires en objecten. Daarbij werkt ze met natuurlijke materialen als bijvoorbeeld vilt maar gebruikt ze ook materialen als tuinslang of panties. Door het verwerken van speciale bloemen en accessoires kan je MK Floral Design zeker niet met een doorsnee bloemist vergelijken. Tussen alle zelf ontworpen en gemaakte accessoires en vazen staan ook producten van leveranciers als Pol’s Potten. Ben je op zoek naar een schitterende witte keramieke kaketoe, dan moet je bij Marit zijn.

Iedereen was totaal verbaasd over de bijdrage van MK Floral Design aan de goodiebag. Wat is het? Het kan even duren voordat er iets gebeurd. Tot die tijd houden we het nog even geheim. Heb je er zelf één maar je weet niet wat je er mee moet? Like de Facebook-pagina van Marit en volg haar instructies.

Heb je een feestje en heb je taart nodig? Bij Beppie Bakgraag kan je terecht voor de mooiste taartcreaties. Van cupcake voor één persoon tot taart voor tientallen personen. Susanne, aka Beppie, bakt er op los. Wil je zelf leren  taarten te maken of gewoon gezellig met een paar vriendinnen bezig te zijn, ook voor workshops kan je hier terecht.

Als je het bakken en decoreren dan helemaal onder de knie hebt, kan je alle  ingrediënten, gereedschap en decoratiemateriaal bij Beppie Bakgraag kopen. Eventueel nog een mooi boek erbij en je kan thuis ook aan de slag!
In verband met hygiënevoorschriften  kon er helaas geen cupcake in de goodiebag. In plaats daarvan een mooi kaartje met gegevens zodat je altijd de juiste taart op tijd weet te vinden!

Het Deliplein is culinair gezien goed vertegenwoordigd. Op de hoek zit Matroos en het meisje, volgens insiders op weg naar sterren. Een stukje terug zit Delibird, de lekkerste thai take-away. Volgens eigen zeggen ‘pretentieloos, eerlijk en puur…. maar vooral authentiek’.  Een paar straten achter het Deliplein, zo’n 100 meter verder de hoek om, is de Warmoes Markt gevestigd.

Warmoes Markt is de meest authentieke buurtwinkel in Rotterdam. Brood van het Vlaamsch Broodhuys, koffiebonen van Santas, soep op het warmhoudplaatje en de lekkerste lekkernijen voor bij een kop koffie of thee. Je smeert je eigen broodje en zit heerlijk met uitzicht op de boerenkool of boven gezellig bij de vogeltjes. Als je even binnen bent, zie het hele eiland verschijnen. Geen betere manier om Rotterdam te leren kennen. En dat onder het genot van koffie of thee en scones met clotted cream&jam.

Tegenover het Deliplein, als je richting Rijnhavenbrug loopt kom je langs de oude poortwachtersloge van de FENIXloodsen. Dit is het onderkomen van de nieuwe espressobar POSSE. De espressobar van creative director Paul Posse,  onder andere ook van Hard Romance, start op 24 November tijdens de ModeMarche #11. POSSE zal dienen als espressobar, winebar, loveshack, meetinground en little art space. Dat belooft veel goeds!

Maar dat is nog niet alles. In December neemt het evenement RUDOLPH de loodsen over  als onderdeel van capetownrotterdam.com. Check deze site voor nog veel meer Rotterdamse evenementen. Wil je POSSE espressobar volgen, like dan de facebook-pagina.  De bijdrage van POSSE aan de goodiebag is zijn eigen ‘shade of grey’: Full Body Grey. Dit is de verf die gebruikt is voor het restaureren van de loge en is door Posse ontworpen samen met Confetti Reclame en Ontwerp.  De verf is gemixed door creative paint masters Louers. Een echt Rotterdam feestje.

 

Zo zie je. Ook Rotterdam Zuid heeft meer dan genoeg te bieden. En daarbij, ook hier hebben we nog niet alles gehad want weet je dat één van de leukste theaters van Nederland hier is gevestigd? Zoek maar eens op Walhalla. Als je nu denkt ‘ja, maar het kost mij hartstikke veel tijd om naar Zuid te rijden’ dan heb je het mis. Sinds enige tijd is de Rijnhavenburg geopend. De voetgangers en fietsersbrug verbindt de Wilhelminapier (Hotel New York) met Katendrecht. Geen excuus meer dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *