In deel 1 en 2 heb ik de ‘specials’ en de deelnemers uit Rotterdam Noord beschreven. Daarna fietsten we direct door naar Zuid en namen een kijkje op de Kaap. Nu is het tijd voor deel 4. In dit deel zijn we in het centrum van de stad, net buiten het winkelgedruis van Lijnbaan en Koopgoot.


Dit is deel 4: Laurenskwartier – Rotterdam Centrum

Het Laurenskwartier ligt in de binnenstad van Rotterdam en is het gebied rond de Laurenskerk. Dit is het gebied waar na de oorlog alles weer opgebouwd moest worden. Een aantal jaar geleden is men hier gestart de omgeving een nieuwe richting te geven. Zo zijn er nieuwe winkelstraten bij gebouwd, worden de bestaande straten opgeknapt en is men bezig met de bouw van de grote overdekte markt. Op het plein naast de Laurenskerk vind je de wekelijkse dinsdag- en zaterdagmarkt. Als je vanaf de Meent het gebied inloopt kom je allerlei specifieke winkels tegen. Zo heb je hier kinderboekhandel ‘de kleine kapitein’, ‘Lokal Heroz’ voor de nieuwerwetse man en bijvoorbeeld ‘Oquim’ voor exclusive sneakers.

Dit gebied loopt tot aan de Mariniersweg. Hier vind je de Groene Passage, zoals ze zelf zeggen ‘mens- en milieuvriendlijke winkelcentrum’. Je kan hier boodschappen doen bij natuurvoedingssupermarkt Grimsel en een hapje eten bij restaurant Spirit. Je verantwoorde stukje vlees halen je bij bio-ambachtelijke slager De Groene Weg. Van Binnen natuurlijk wonen adviseert over materialen en accessoires voor je woning. Verder heb je de Wereldwinkel,  een uitgeverij, lifestyle boekenwinkel en kan je diverse workshops en trainingen volgen. Als je hier binnenloopt besef je ineens hoeveel mensen met goede voeding en lifestyle bezig zijn. Het is hier eigenlijk altijd druk maar dat is zeker geen reden om niet binnen te stappen. Als je heerlijke en eerlijke producten wilt moet je hier zijn.

 Een heerlijke biologische appel met daarbij het magazine ‘de BIOscope’ van de Groene Passage
was hun bijdrage aan de Rotterdam Promo goodiebag. 
In het magazine  vind je artikelen over de winkeliers en hun aanbod en
informatie over producten en leveranciers. Het blad verschijnt per seizoen en is gratis verkrijgbaar bij de Groene Passage. 
 

Een paar deuren verderop vind je de pas verbouwde delicatessenwinkel Foodelicious. Van één pand gingen zij naar een dubbel pand. Een schitterende ruimte die het brede aanbod in etenswaren, delicatessen, serviezen en kookgerei laat overzien. Het assortiment is onder andere uitgebreid met kruidenmixen en gedroogde worstjes en ook voor cadeaupaketten kan je bij Foodelicious terecht.

De schitterende ruime winkel van Foodelicious is al helemaal in kerststemming. Naast producten
voor een sfeervol diner hebben ze ook van alles voor in en onder de kerstboom: chocolades, kookboeken, nougats , koekjes.
Alles voor de echte genieter. 


Foodelicious heeft een keur aan serviesgoed en accessoires.

Een brede keuze in (olijf)olieën en azijnen. 

Natuurlijk heb ik zelf ook de producten uit de goodiebag geprobeerd. Ik was dan ook heel blij met het monsterflesje met 12 jaar oude Balsamico.
Dit is  één van de vele soorten azijn in de winkel. Je vindt ze ook in de webshop samen met oa huisgemaakte vinaigrettes.  

Wanneer we Foodelicious uitlopen en rechtsaf slaan om vervolgens op de hoek weer rechtsaf te slaan lopen we richting Pannekoekstraat. We steken schuin over en slaan linksaf de Pannekoekstraat in. Aan de rechterkant vinden we de voordeuren van kleine winkelruimten, horeca en ateliers. Als je de achterdeur van deze panden uitloopt kom je op een speciaal plein tussen de Pannenkoekstraat en de (gedempte) Botersloot.  Ook op de Botersloot tref je dezelfde  pandjes met voor- en achterdeur aan.
 
 In de Pannekoekstraat vind je Glasblazerij Miranda van der Waal. Deze echte Rotterdamse is vanaf
haar tienerjaren al werkzaam als glasblazer. Zij werkt in opdracht maar maakt ook vrij werk.
Sinds enige tijd is het mogelijk workshops te volgen waar je onder het genot van een drankje je eigen glaskunstwerk kan maken.
Dit kan individueel maar ook als groep.
Het werk van Miranda van der Waal wordt sterk geïnspireerd door Jugendstil en Art Deco. Naast decoratieve vormen
bestaat haar collectie uit glazen, vazen lampen en zelfs gigantische kroonluchters.

Miranda blaast voor de lamp. Dit is een oude Venetiaanse techniek waarmee siervoorwerpen of ornamenten
voor de vlam worden gemodelleerd.

Ook aan de slag met glas, gas en werktuig? Bij Miranda heb je de kans! Op zondag 2 en 16 december staan er
workshops ‘Blaas je eigen kerstbal’ gepland. Wees er snel bij, dit zijn de laatste twee beschikbare dagen!
In het nieuwe jaar staan er weer nieuwe workshops ‘Blaas je eigen vaasje’ gepland. Kijk snel op de site!
De bijdrage van Glasblazer Miranda van der Waal bestond uit een speciaal voor de goodiebag geblazen glazen koker met
haar kaartje daarin . Geen idee 
wat je er mee moet? Verf met een mooie kleur een baan op de koker, doe er mooi tape omheen of
spray het midden met lijm en sprinkel er glitter overheen. 
Een stuk lint, touw of leren koordje eraan en je hebt een hele speciale kerstbal.   
Wanneer je bij Miranda van der Waal de deur uitloopt en het plein oversteekt loop je zo naar binnen bij Very Cherry. Als je het dan over specifieke lifestyle winkels hebt dan hoort deze winkel daar absoluut bij. Very Cherry heeft een hele grote collectie fifties retro en vintage kleding, schoenen en accessoires.
Naast hun eigen merk Very Cherry leveren ze retro topmerken zoals o.a. Stop StaringPinup CoutureBettie Page Clothing en King Louie.
Daarnaast zijn ze  officiële dealer van best-selling merken als FeverHeartbreakerCollectif en Edith & Ella.
Very cherry heeft naast de winkel aan de Botersloot ook een webwinkel. 
 
 Dat er geprobeerd wordt de vintage sfeer van de fifties door heel de winkel te laten herleven blijkt uit oude etalagepoppen,
sjieke stoeltjes en de oude automatiekkast waar vroeger kroketten in te vinden waren.

Nu zijn er kleine accessoires en sieraden in uitgestald.
Stoffen voor de collectie Very Cherry worden door heel Europa ingekocht. Tussen de bedrijven door moet hier dus
ook voor gereisd worden. Helaas was er hierdoor geen tijd om een echte fifties goodie te regelen.
De bijdrage van Very Cherry bestond daarom uit visitekaartjes in style en stickers met het nieuwe logo. 
Voor een aantal goodiebags was er extra een lolly. Met kersjes natuurlijk!

Als we teruglopen over het plein zie je van ver al de oranje honden op de hoek van Depot Rotterdam staan.  Depot Rotterdam is een interieurstudio en ontwerpbureau. Hier vind je allerlei topmerken in design voor wonen, werken, eten en slapen. Het ontwerpbureau draait projecten en levert maatwerk voor zowel particulieren als de zakelijke markt.
Je ziet ze al van ver de oranje puppies van Magis.
Oog voor details, gevoel voor kleur.
De etalages zijn ook ingericht als showroom. Eigenlijk zou ik het geen showroom willen noemen.
Het is alsof je op visite bent en heel het huis mag rondlopen.  Het kunstwerk aan de muur is van Jaap Snijder.
Als je zegt ‘liefde op het eerste gezicht’ dan had ik dat met dit schilderij. Deze staat op mijn lijstje
‘wannahaves, some day’. Na meer van zijn werk te hebben gezien ben ik in ieder geval fan.
Om de zoveel tijd pronkt er werk van een andere kunstenaar aan de muren van Depot.  
Vorig jaar is Depot Rotterdam uitgebreid en hebben zij de muur met het aangrenzende pand doorgebroken.
Hier tref je nu onder andere een brede collectie verlichting aan. Door heel het pand zie je op diverse muren grote oude zwartwit foto’s als wandbekleding.
Op de muur achter de bank zie je een foto van oud Rotterdam met rechts van het spotlicht het stadhuis.
Het onderhuis is precies zoals het heet. Eigenlijk vind je daar een compleet ingericht huis.
Woonkamer, eetkamer, slaapkamer enzovoort. 
Een unieke combinatie design in meubels en accessoires. 
De oude zwart wit foto’s zijn een echt beeldmerk geworden van Depot Rotterdam.  Hun ‘visitekaartje’ is een (bier)viltje met foto
en contactgegevens en ook op 
de big shopper vind je deze terug. Een hele leuke handige goodie in de goodiebag!

Vanaf Depot Rotterdam loop je richting Meent. Hier vind je een breed scala aan bijzondere winkels en natuurlijk Dudok waar je toch echt even moet stoppen voor koffie en appeltaart. Alleen al voor het interieur en de sfeer moet je even binnenstappen. En als je er toch bent, ga dan ook even naar boven, de trap op, naar de wc. 

Er volgt nog één blog over ‘Rotterdam op de Woonbeurs’.  Maar er is nog veel meer te vertellen over Rotterdam hoor. Naar aanleiding van het verslag over Rotterdam Noord heb ik vorige week een rondleiding gegeven. Ook hier is weer nieuw materiaal uit gekomen en heb ik weer nieuws te vertellen over deze geweldige stad. Heb je de voorgaande drie blogs al bekeken?

2 thoughts on “Rotterdam op de Woonbeurs – van Noord naar Zuid – deel 4

  1. Leuk om te lezen! Mijn ouders zijn opgegroeid in Rotterdam (ik woon zelf in Enschede) en ik zeg altijd dat Rotterdam veel meer te bieden heeft dan de koopgoot;-) Leuk om de adressen zo bij elkaar te zien! Rotterdam heeft zo veel bijzondere plekken, maar je moet ze wel kennen en opzoeken.

    1. Hey wat leuk! dus je hebt ook een lijntje met Rotterdam 🙂 Wat je zegt is zeker waar: Rotterdam heeft veel meer te bieden dan de Koopgoot. Zeker de laatste jaren zijn er door de stad heen zoveel leuke gebieden bij gekomen. Ik hoop dat er meer mensen eens komen kijken naar het echte Rotterdam van nu! En naar de gezellige en speciale evenementen die er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *