Piet Hein Eek (PHE), natuurlijk wereldwijd bekend ontwerper, doet veel meer dan het ontwerpen en produceren van zijn eigen werk. Op het door hem her-ontwikkelde terrein houdt hij kunst-exposities, lezingen, is er ruimte voor evenementen en bied hij ruimte aan jonge ontwerpers.  Een spontane ontmoeting met de ontwerpers Steven Banken en Rene Siebum (in atelier Door 22) een maand voorafgaand aan de Dutch Design Week 2012 bracht een totaal andere dimensie aan mijn bezoek aan DDW. De jongens hadden nog een flinke klus voor de boeg en ik vroeg mij af of ze het wel zouden redden.

Mijn mond viel open van verbazing toen ik het atelier een maand later binnenstapte. De rommelige werkplaats met houtsnippers op de grond en rondslingerende halffabrikaten was omgetoverd tot nette ruime galerie. Bij binnenkomst was ik zo onder de indruk en zo in gesprek met Steven dat ik compleet vergat foto’s te maken van zijn schitterende producten. Inmiddels waren zowel de kruk Interstice (met zeer bijzondere details) als de lamp klaar en stonden prachtig in de omgetoverde ruimte.

Ook dit jaar heb ik PHE ingepland in mijn DDW programma en ben ik ontzettend benieuwd naar de nieuwe producten. Nieuw voor mij in de ateliers is Ontwerpduo waar ik ook erg naar uitkijk. Net als het atelier en de producten van Lottie Lindeman en Wouter Scheublin.

—————————————————-

Piet Hein Eek (PHE), as you know a very well-known dutch designer, is much more than just product designer. He re-developed an old factory-site and changed it to his own factory, gallery and eventlocation. He also promotes young designers and provide space for them to work and grow.  In 2012, a month before Dutch Design Week, I accidentally met two of these young designers working at their studio on the PHE grounds. Their workshop was filled with woodsnips and half made products. I did not think they would be finished for DDW back then.

When I visited them during DDW I did not believe my eyes. Their workshop was turned into a clean and spacy gallery where their beautifull finished products were exposed. This year I will also visit the studio’s at PHE and I am very excited to see new work exhibited.

 

————- A review (part 1)  of my visit to PHE-grounds and studio’s at DDW 2012 ————-

 

Lamp-Steven-Banken-koper

 The finished copper lamp by Steven Banken is even more beautifull then I thought.
The light reflects on the copper and reflects a beautifull warm glow. 

MOK-campsitekitchen-Alders-Kunst

   M.O.K. (campsite kitchen) by AtelierKunstAlders    

MOK-detail-Alders-Kunst

Lanterns-Rene-Siebum

This design by Rene Siebum has got his origin in Japan. De hexagon shape originates from the first Japanese lanterns
and is made from Japanese Washi paper. This paper diffuses the light and its vibration which makes it more comfortable for your eyes. 

Dressoir-AtelierKunstAlders

Cupboard in wood and metal by AtelierKunstAlders 

Tafel-detail-ReArrange-AterlierKunstAlders

A beautifully shaped tabel-leg from table Re-Arrange by Guus Alders en Sander Kunst

Basics-stoel-Rene-Siebum

Detail chair from the Basics-collection by Siebum

Beam-proces-foto-Rene-Siebum  You see  real craftmanship in all products by these designers. All is made from raw materials with their own hands and with their own tools.  

Project ‘Beam’ by Rene Siebum has quite a different approach then his other designs. He wanted to see what happens if you work
at something without a calculated plan. In 21 days he cut, carved, chipped and grinded a beam upto it’s core.
Although it looks vulnerable the core of a beam or tree is the strongest part.

His friends told him to stop before it would break but Rene really wanted to continue to see when he would reach breakingpoint.
A call from Milan changed his plans as they wanted to buy the project and had it shipped to Italy.  

Beam-balk-Rene-Siebum

Wand-producten-Door-22

You will find the studio of Rene Siebum, Steven Banken, Sander Kunst en Guus Alders at Door 22, Halvemaanstraat, PHE grounds, Eindhoven  

 

Meer tips voor Dutch Design Week 2013 vind je op Stylink . Veel plezier komende week!

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *