Als ik tijdens Dutch Design Week een bezoek breng aan Kazerne & Loods zie ik als eerste als ik binnenstap de vazen van Hella Jungerius. Je weet wel die vazen waarvan er vele sneuvelden bij een val in het Museum Boijmans van Beuningen. Als trotse bezitter van het boek van Jungerius heb ik ze nog nooit ‘live’ gezien. Wat mij direct opviel was de diversiteit aan schitterende heldere kleuren en kleurcombinaties. Ik vond ze onverwacht nog mooier dan gedacht.

———————————————————–

When I visited Kazerne & Loods during Dutch Design Week, the first thing I saw when I enter the room were the vases by Hella Jungerius. As proud owner of the book ‘Hella Jungerius – Misfit’ I never had the chance to see the vases in real life. What struck were the diverstity of bright colours and combinations. I thought they were even more beautiful then expected. More about the production of the vases you can find here and here.

 

No22-Colored-Vases-Chateau-dela-ResleBoven de presentatie van de vazen hangt een foto van de ontbijtkamer in Chateau de la Resle
met onder andere de collectie van Christien Meindertsma voor Thomas Eyk. 

Above the presentation of the vases there is a picture of the breakfast room at Chateau de la Resle in France.
Amongst others you see in this picture the Thomas Eyk oak-collection by Christien Meindertsma.

 

No22-coloured-vases-Hella-Jungerius

In 2010 maakte Jungerius Serie 3 van haar ‘Coloured Vases’ die bestaat uit 300 collector items. Ieder item linkt aan een copy van de speciale editie ‘Hella Jongerius – Misfit’. Tijdens de tentoonstelling in het Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam kwamen de vazen in het nieuws doordat een vrouw door een val op de vazen was beland. Het gevolg was schade aan 40 vazen. Jungerius vond het eigenlijk wel bijzonder, scherven in een tentoonstelling die ‘Misfit’ heet maar heeft de scherven toch maar laten opruimen en de vazen vervangen.

No22-coloured-vases-Hella-Jungerius-3

Serie 2 en 3 zijn de optelsom van experimentele studies van kleuringen uit 40 industriële kleuren uit de RAL kleurenlijn en selecties uit het Natural Color System van het Scandinavische Kleurinstituut waarbij de porseleinen vaas als ‘canvas’ gebruikt is.De vazen zijn geproduceerd bij De vazen uit de derde versie zijn daarbij behandeld met een unieke mix van 100 natuurlijke minerale glazuren en 100 synthetische materialen. Uitkomst is een zeer opvallende structuur en levendige samensmelting van 300 kleurencombinaties die doen denken aan de intensiteit van de kleuren uit oude schilderijen.

No22-coloured-vEijk-1

Na een tour langs diverse musea en exposities heeft Thomas Eyk de collectors editie nu in collectie. Een limited editie vaas wordt aangeboden in een custom-made box inclusief de bijbehorende speciale editie van het, door Irma Boon ontworpen, boek Misfit en een door de kunstenaar gesigneerd origineel artwork. Het boek is bijzonder gebonden en ook persoonlijk gesigneerd en genummerd.

Dit item komt in ieder geval op mijn verlanglijstje. Heb jij een specifiek item gezien wat op jouw lijstje komt?

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *