Je werkt in de business van de kaaskoekjes, verhuist voor je werk naar Frankrijk, je begint een bed & breakfast en dan heb je je eigen designlabel. Dit is een zeer korte versie van het verhaal van Johan Bouman die samen met zijn partner Pieter Franssens het nieuwe designlabel Chateau de la Resle is gestart.

————————————————–

While working in the cheesebiscuit business you have to move to France, you renovate a chateau to live in. But then you find it to beautifull not to share and you start a bed & breakfast so that everyone can enjoy this beautifull location and  great design you’ve collected. That’s the origin of an innovative new designlabel started by Johan Bouman and Pieter Franssens.  You will find more information in English thru this link.

 

No22-Chateau-dela-Resle-Blue-Hour

 De inspiratie voor tafellaken ‘Blue Hour’ haalden ontwerpersduo Carolina Wilcke & Reinier Bosch uit een combinatie van de
schitterende blauwe avondschemering boven La Resle en specifieke elementen uit de tegelvloer van het kasteel. 

In eerste instantie werden het landgoed van 6 hectare en de gebouwen, uit de 17e en 19e  eeuw, gerestaureerd en werd het kasteel door Bouman en Franssens als woning ingericht met design.  Het geheel werd zo mooi dat zij het wilden delen met anderen en zo ontstond het idee van de bed & breakfast. Nadat zij een aantal ontwerpers had gevraagd speciaal voor Chateau de la Resle producten te ontwerpen ontstond het designlabel. De ontwerpen binnen het nieuwe designlabel zijn samengebracht vanuit de passie voor design en dat zie je terug in de collectie. De collectie en het verhaal vormt een geheel die compleet met elkaar klopt.

No22-Tafelgenoten-Wilcke-Chateau-de-la-resle

In 2010 kochten Bouman en Franssens de limited editie ‘Tafelgenoten’ van Carolina Wilcke. De producten
in het stilleven zijn allemaal met de hand gemaakt door Carolina 
en geven de diversiteit van mensen aan
die zich rond de tafel verzamelen voor het diner. Voor Chateau de la Resle ontwierp zij, geïnspireerd door de houten fles
in het stilleven, drie porseleine flessen.
De flessen hebben de naam van enkele dierbare vrienden die geregeld
aan tafel zitten in het kasteel en zijn handgemaakt door kleine werkplaatsen in een dorpje in de buurt van La Resle.  

No22-Intuitiefabriek-Rousseau

↑  De Intuïtiefabriek is verantwoordelijk voor het ontwerp van het ontbijtservies. Het servies ‘Rousseau’
is genoemd
naar de eigenaar die in de 19e eeuw het landgoed bezat en die verantwoordelijk was voor een
groot deel van de renovatie.  
Het servies heeft niet alleen een bijzonder ontwerp, ook het materiaal is
van hoge kwaliteit. Het is vervaardigd door één van de beste porseleinproducenten in Limoges.

No22-Chateau-dela-Resle-Intuitiefabriek

No22-Chateau-spiegel

‘Sopa’, een bijzondere collectie spiegelkasten in 2012 ontworpen door de Intuïtiefabriek, is ook in
de collectie opgenomen. De kasten zijn een combinatie van
verschillende tinten glanzende spiegels en planken
van plastics met een zeepachtige feel in hele mooie kleuren. De spiegel kan horizontaal of verticaal gehangen
worden
zonder dat het de functionaliteit verliest. Bij de spiegelkasten heeft de Intuïtiefabriek een kleine collectie
accessoires voor in de badkamer ontworpen.
De accessoires zijn gemaakt in porselein, walnoot, glas en metaaldraad.  

Chateau-keuken-Vos-1

Roderick Vos ontwierp de keuken voor het kasteel. Tijdens de verbouwing zag hij de stalen U-constructie in het plafond
en adviseerde dit niet te verbergen maar te laten zien.  Hij gebruikte het als inspiratie voor het op-maat-gemaakte keukenblok
in zwart gepoederd staal gecombineerd met onbehandeld eiken. (photo credits – Chateau de la Resle)

Chateau-keuken-Vos-werkblad

Het blok bestaat uit één geheel met strakke lijnen en gebogen details
waarin de wasbak als onderdeel is verzonken.  (photo credits – Chateau de la Resle)

Chateau-keuken-Vos-kast

De productie van de kasten lag in handen van Inhout uit Rolde. Zij presenteerden zich
tijdens Dutch Design Week in Hal 2 van het Klokgebouw. (photo credits – Chateau de la Resle)

No22-Snijplanken-Roderick-Vos

Ook ontwierp Roderick Vos een set snijplanken met mooie ronde vormen
in blank eiken. Wanneer in een onderstel geplaatst wordt snijplank ‘Saint Germain’ 
omgetoverd tot bijzettafel .
De snijplank is vernoemd naar het bos achter het kasteel.    

No22-Roderick-Vos-Chateau

Roderick en Claire Vos waren als onderdeel van de presentatie van het label ook aanwezig in Kazerne & Loods.
In een door Roderick ontworpen huiskamer met specifiek perspectief 
werd iedereen hartelijk ontvangen en kreeg uitleg
over alle ontwerpen en specifiek over de werkzaamheden voor het kasteel en het nieuwe designlabel Chateau de la Resle. 

Graag bedank ik Johan Bouman en Claire Vos voor de ontvangst en de uitleg over dit nieuwe en bijzondere designlabel. Ik ben zeer benieuwd naar de verdere ontwikkeling en natuurlijk naar nieuwe ontwerpen die voortkomen uit deze prachtige locatie en samenwerking.

Eind 2013 opent Chateau de la Resle de webshop waar je alle collectiestukken kunt zien. De limiteds uit de collectie zijn eind november te zien bij gallerie Priveekollektie op PAN Amsterdam en in december tijdens Design Miami.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *